Aracımıza en uygun lastiği seçerken aslında dikkat edilmesi gereken onlarca parametre bulunmakta. En uygun parametrelerdeki lastiğin bulunması bir yana üretim tarihi de bizim için önem arz etmekte. Bu bilgilere ulaşma yollarını, lastikler üzerinde yer alan rakam ve harflerin ne anlama geldiğini sırasıyla öğrenelim.
İlk rakam ‘195’, lastiğin mm. olarak genişliğidir. 195 mm, yani 19,5 cm.
İkinci rakam ‘Aspect Ratio’ olarak adlandırılır ve ilkinden farklı olarak mm. veya cm. şeklinde bir uzunluk belirtmez.
Lastik yanak yüksekliğinin yani profilinin lastik genişliğine oranını belirtir ve % olarak ifade edilir.
205/50 boyutunda bir lastikte profil, lastik taban genişliği olan 195mm.’nin %50’si kadar, yani 195 x %50 = 97,5mm.’ dir.
R yani radyal lastik. Günümüzde artık şambriyelli lastik üretilmemektedir.
Jant çapı, resimde 16 ile gösterilmiştir. Lastiğin üzerine oturduğu jantın inç olarak çapını verir.
Yük endeksi ise resimde gösterildiği üzere 87 ile belirtilmiştir. Lastik başına hesaplanan maksimum yük ağırlığı 545 kg anlamındadır.
Hız Değerleri… H, V, Z gibi harflerle ifade edilen bu değer, astiğin normal şartlar altında uygun bir basınçla ve aşırı yüklenmeden çok uzun süreli olmamak şartıyla ne kadarlık bir hıza dayanıklı olduğunu gösterir.
Genel olarak bir lastiğin hız değeri ne kadar büyük olursa, yüksek hızlarda oluşan ısınmaya karşı o kadar dayanıklı olacağını söyleyebiliriz. Özellikle modifiye edilmiş bir otomobilde stabilite, daha başarılı hızlanma, frenleme ve viraj kabiliyeti için bu tip lastik kullanımı elbette önemlidir. Bu sebeptendir ki aile tipi normal bir sedan otomobil için ‘S’ veya ‘T’ tipi lastikler yeterli olabilirken, bir Ferrari fabrikadan ‘Z’ değerinde lastiklerle çıkmaktadır.
Bir lastikteki son kullanma tarihini bulmak çok kolay, eğer lastiğin yanağını kontrol ederseniz, üzerine damgalanmış 4 haneli bir sayı görürüsünüz, bu sayı üretildiği hafta ve yıla denk gelir, son kullanma tarihi bu tarihten sonra 5 yıldır. (En fazla 5 yıl kullanım ömrü olan bir lastiği 4 yaşına geldiğinde değiştirmek makuldür)
2704 dikdörtgen içindeki rakamlar; bu lastiğin 2004 yılının 27. haftası üretildiğini gösteriyor, son kullanma tarihide dolayısıyla Haziran 2009 olacaktır.
Kaplama ve son kullanma tarihi geçmiş lastikleri kesinlikle kullanmayın daha fazla patlama riski taşır, trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden kullandığımız lastiklerin üretim ve son kullanım tarihlerini kontrol edin.
Benzin istasyonlarında lastik havalarını ayarlarken, cetvele bakıp, 32 psi olması gereken basıncı 24-26 ya kadar düşürüp “uzun yolda sürtünmeden dolayı ısınırlar ve tekrar aynı değere ulaşırlar” düşüncesi sadece kendinizi aldatmış olursunuz.
Lastiğin yanaklarında; o lastik için izin verilen azami basınç değerleri de yazılıdır, bazı lastiklerin azami basıncı 32 PSI iken bazılarının ki 44 PSI olarak ve bazen de 50 PSI olarak belirlenmiştir. Benzin istasyonundaki cetvelden, lastiğinizin izin verilen azami basınç değerini kontrol edin, lastiklerinizi izin verilen azami değerin birkaç pound altına kadar şişirebilirsiniz ama çok fazla da azami değere yakın olmamalıdır.
Her lastik farklı hava basınçları için tasarlanmışlardır. Lastiğinize ait azami basınç değerini lastiğin yanağındaki janta yakın küçük sayıda görebilirsiniz. Mutlaka bu basınç değerlerine uyun.
MAX PRESS ACCEPTABLE
32 PSI 28 PSI
44 PSI 35 PSI
50 PSI 44 PSI
Lastiklerinize yükün miktarına göre hava basıncını ayarlayın, istihap haddinden fazla yük trafik kazalarına sebep olabilir.
Her lastiğin tasarlandığı hız değeri de bir harf ile yük endeksinin yanında belirtilir.
Kimi amatörce, kimi profosyonelce lastik satın alıyor. Bize ölçüleri sorduklarında eski kullandığımız lastiklerin üzerindekileri okuyup söyledik, peki ama ne anlama geliyor çoğumuz bilmiyoruz bu sayıların anlamlarını.
“Temperature” yazısından sonraki harfler lastiğinin ısıya dayanıklılığını gösterir. En yüksek ısı dayanıklılığı için A dan başlayarak düşüğe doğru A, B, C diye sıralanırlar.
Lastiğin Çekiş gücü ıslak bir zeminde durabilme yeteneğidir. “Traction A” lastik, ıslak bir yolda sizi diğer diger B ve C ye göre daha iyi durdurur. . Çekiş değeri “AA”, “A”, “B” ve C olarak sıralanır.
Diş değeri 400 sahip bir lastik 200 değerine sahip bir lastikten iki kat uzun ömürlü demektir.