Chip tuning motorlarda ateşlemeyi gerçekleştiren Ecu’nun bilgileri aldığı chiplerin işletiminin, yazılımının değiştirilmesidir. Chip uygulamaları motorlarda performans arttırma istemiyle birlikte gelişmeye başlamıştır. Chiplerin içinde bulunan bilgiler ortam sıcaklığı, hava basıncı, hava akışı, yakıt püskürtme zamanlaması gibi bilgilerdir. Chip uygulamalarında genel olarak yapılan uygulama chipin içindeki yazılımın, bilgilerin bilgisayar vasıtasıyla tekrardan güncellenmesidir. Bununla birlikte chiplerin düzenlenemediği durumlarda, içerisindeki yazılımların toplanamadığı anlarda yazılımın yerine yeni bir chipin takılması mümkündür. Chip tuning uygulamasının yapılması modifiye için şart olmamakla birlikte elde edilen güç artışının yaklaşık %10-20 olduğu göz önüne alındığında modifiyeciler tarafından sıklıkla tercih edilen bir uygulama olmuştur. Bu güç artışının yanı sıra aynı oranda yakıt tasarrufuda sağlanmaktadır. Belli motor alt yapısı iyileştirildikten sonra (Intercooler, hava filtreleri, ısı yalıtımı ve motor soğutma, performans yakıtı kullanımı vb.) bahsi geçen %10-20 lik artışın da üzerine çıkılabilir.
Ek kontrol Cihazı ile Chiptuning
Ek kontrol cihazı ile Chiptuning için motor ve ECU arasına bir ek elektronik beyin yerleştirilir. Aracın orijinalliğinde hiç bir değişiklik olmaz. İstenildiği anda tekrar eski duruma saniyeler içinde dönülebilir.
Operasyon gayet basittir: Elektronik kontrol cihazı canlı zamanlı olarak araca müdahale eder. Beyin tarafından hazırlanan haritalar saniyede binlerce kez işlenir ve anında ve hissedilir bir güç artışı elde edilir. Bununla birlikte sürüş tarzınız aynı kaldığında yakıt tasarrufu elde edilir.
Bu tarz Chiptuning ile aracın orijinal beyninde kullanılan motor koruma programı değiştirilmez. Dolayısıyla aşırı yüklenme gibi bir durum oluşmaz. Eğer son hız limitörünüz varsa bu aynen korunur, bununla birlikte aracın orijinal programında bir değişiklik yapılmaz.
Ek Kontrol Cihazı Modülü ile Chip Tuning
Bir çok araç için yaklaşık 10-15 dakika süren bir uygulama ile hiç bir özel aparata ihtiyaç duymadan monte edilebilmektedir. Sadece size özel gönderilen ek bağlantı kablosunu basit bir soket sistemi ile yerleşimi ve modülün takılışı, bu kadar basit.
Chiptuning ile aracınıza yapılan optimal ayarları değiştirmek isterseniz, sürüş karakterinize göre aracınızın gücünü ve o gücü verme şeklini ayarlayabilirsiniz. Seçiminiz “maksimum performans”, “yakıt-tasarrufu eco-tuning”veya ikisinin mantıklı bir karışımı olabilir.
OBD-Tuning ile Geleneksel Chip Tuning
OBD üzerinden yapılan Chiptuning ile aracın orijinal dosyası okunur, uygun programlar ile değiştirilip tekrar beyine yazılır. OBD tuning bir iş yapma şeklidir kalitesi ve sonuçları tamamıyla uygulamayı yapana bağlıdır. Yanlış yapılırsa bir çok soruna yol açabilir. Günümüz beyinlerinin bir çoğunda bu tarz uygulama yapabilmek için ECU sökülür bu da garanti kaybına yol açabilir.
OBD üzerinden Chiptuning’in bir avantajı maksimum hız limitörünün kaldırılabilmesidir. Bununla birlikte ekstra zorlama mümkün olduğundan üst devir diliminde bir miktar daha fazla güç alınabilmektedir.
OBD-Tuning Dezavantajları
OBD-Tuning direk orijinal programa müdahale olduğundan ve motor kontrol programı devre dışı kaldığından dolayı motor hasarları meydana gelebilir.
Bu şekilde tune edilmiş bir araç hata kodlarını yanlış üretip tamir edilemez bir hale gelebilir.
Herhangi bir sorun durumunda kendiniz müdahale edemezsiniz, işlemi yapan kişiye gitmeniz gerekir.
Chip Tuning İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aracında performans, ekonomi veya iki faktörün karışımı olarak re-map işlemi yani chip tuning yaptıranların dikkat etmesi gereken bir çok husus vardır.
Öncelikle genel kullanıma hitap eden araçlara chip tuning işlemi yapıldıktan sonra yarış arabası gözüyle görmemeleri gerekir.
Sert ve limitlerde kullanım tarzınız daha çoğunlukta ise aracı uzun süreli sıkıştırmak yerine motora çok yük bindirmeden normal seyirde en az 30 dakika motor dinlendirilmelidir.
Yazılımsal performans artışını destekleyici bujiler, kaliteli hava filtreleri tercih edilmelidir. Çünkü yapılan işlem yanma odası içerisinde gelişen olaylarla alakalıdır. Yakıt ne kadar iyi yanarsa o kadar performans artışı elde edilir.
Bakım aralıkları 1000-2000 kilometre kadar düşük yaptırılmalıdır. Sebebi ise yazılımlı araçlar motor yağını ve bilimum filtreleri daha çabuk yorup eskitecektir. Bu parçaların ve motor yağının taze tutulması mühimdir.
OBD tuning yaptıranların ileride yaşayacağı herhangi bir soruna karşılık orjinal ECU yazılımlarını “Back-up” yani bir kenarda yedeklemeleri gerekmektedir. Bunun sebebi ileride yaşanabilecek sorunlara karşı yedekteki orjinal yazılım ile aracımızı sağlama almaktır.
Yazılım yaptırırken garanti koşullarını iyi incelemek gerekir. Aynı zamanda yazılım yaptırdıktan sonra yetkili serviste arıza okuması yaptırılmalıdır. Arıza kodu aldığınızda chip tuning yazılımınızda sorun var demektir. Bunun güncellenmesi ya da orjinal yazılımın tekrar yüklenmesi gerekmektedir.