İçten Yanmalı Motor
Basit bir şekilde açıklarsak, İçten yanmalı motorlar yakıtın yanma etkisiyle ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirirler.
Tasarımına Göre İçten Yanmalı Motorlar
- Pistonlu Motorlar: Piston ve silindirden oluşur, piston silindir içerisinde yukarı-aşağı (ileri ve geri) hareket eder.
- Rotary Motorlar: Rotary Türkçe dönen veya dönmek anlamına gelir. Bu motorlarda güç rotorun dönüş hareketi ile oluşur.Rotor kelimesi, makinelerin dönen bölümlerini tanımlamakta kullanılır.
Kullanılan Yakıt Türüne Göre İçten Yanmalı Motorlar
- Benzinli Motorlar
- Dizel Motorlar
- LPG İle Çalışan Motorlar
- Hybrid Motorlar (Elektrikli Motor Destekli Benzinli Motor)
Zamanlamaya Göre İçten Yanmalı Motorlar
1. Dört Zamanlı Motorlar

2. İki Zamanlı Motorlar

Silindir Dizilimine Göre İçten Yanmalı Motor Tipleri
- Sıralı Motor
- V Motor
- Boxer Motor
- Karşı Pistonlu Motor
- W Motor
- Radyal Motor

Çalışma Prensibi
Yakıt, enjeksiyon sistemi aracılığıyla belli oranda hava ile karışarak yanma odasının(Silindir) içerisine dolar. Karışım piston tarafından sıkıştırılarak benzinli motorlarda buji yardımıyla, dizel motorlarda yüksek basınçlı sıkıştırma ile ateşlenir. Ortaya çıkan enerji Krank Mili yardımı ile mekanik enerjiye dönüştürülerek görevini tamamlar.
Emme
Hava ve yakıt karışımı emme sübabının açılması ve pistonun aşağı inerken oluşturduğu vakum etkisi ile içeri alınır.
Sıkıştırma
Hava yakıt karışımı pistonun yukarı çıkışı ile sıkıştırılarak ufak bir hacme sıkıştırılır. Bu durumda her iki sübap tam kapalı konumda olur. (Emme ve Egzoz)
Yanma
Sıkıştırılan hava-yakıt karışımı benzinli motorda buji aracılığıyla, dizel motorlarda yüksek basınçlı sıkıştırma ile yanma gerçekleşir ve güç üretilir.
Egzoz
Yanma işlemi tamamlandığında piston yukarı hareketini tamamlarken yanmış gazlar egzoz sübabı aracılığıyla dışarı gönderilir. Sonrasında bu işlemler tekrarlanarak döngüye girer ve motor görevini yerine getirir.